Un saculet cu 200 gr de aur, sau prima mea punga de quinoa

Ok, ca sa ne fie clar inca de la inceput, Quinoa este mai mult o pseudocereala decat o cereala ca toate celelalte. Aceasta se inrudeste cu spanacul si sfecla, fiind de fapt o samanta.

Locurile in care quinoa a fost descoperita, in urma cu aproximativ 4.000 ani, sunt Peru, Bolivia, Chile sau Columbia.

Foarte important este faptul ca aceasta samanta contine aminoacizi esențiali, cum ar fi lizina, cantitati destul de mari de calciu, fosfor, fier, dar mai ales un numar mare de proteine mult mai usor digerabile decat cele din carne.

Aceasta are un continut ridicat de mangan care actioneaza ca antioxidant in organism, ajutand la eliminarea celulelor canceroase din corp. In plus, quinoa este si o sursa excelenta de magneziu, care ajuta la ameliorarea migrenelor prin relaxarea vaselor de sange si scade riscul de hipertensiune arteriala.

Quinoa – 6 beneficii pentru sanatatea ta!

1. Quinoa hraneste microflora intestinala, mai exact, ajuta la producerea bacteriilor benefice din intestine.

2. Aceasta forma de proteina vegetala nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor.

3. Consumul frecvent de quinoa, in special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace.

4. Din moment ce nu face parte din familia cerealelor, nu contine gluten, prin urmare este indicata si celor cu intoleranta la gluten, celor care sufera de boala celiaca.

5. Quinoa are un nivel crescut de fibre insolubile care ajuta la evitarea formarii calculilor biliari, mai ales in cazul femeilor care sunt predispuse la acest lucru.

6. Quinoa este o sursa de calciu importanta petru cresterea dintilor, a oaselor santoase si pentru mentinerea sanatatii pielii.

Important: Cum se pregateste quinoa?

1. Iniante de toate, spal-o! Deasupra semintelor de quinoa exista un strat protector in care se regasesc saponine, niste compusi care ii dau un gust usor amarui.

2. Pentru a-i intensifica gustul, o poti “cali” putin intr-o tigaie de ceramica pentru a nu se lipi, ori poti pune cateva picaturi de ulei in prealabil.

3. Urmeaza fierberea ei. La o masura de quinoa se pun 2 masuri de apa, nici mai mult nici mai putin, pentru un rezultat perfect.

4. O lasam sa fiarba in jur de 20 min, cu un capac deasupra, dar va trebui sa o mai verificam din cand in cand si sa amestecam usor pentru a nu se prinde de fundul vasului.

In ziua in care am cumparat o pungulita de quinoa pentru prima data, am venit cu ea tantosa acasa si o manevram cu grija de parca as fi avut un sac mic de 200 gr, plin cu aur. 🙂

Am consultat putin net-ul si n-am stat foarte mult pe ganduri. Fiind vara in perioada aia, am tras o salata buna si frumoasa, plina de quinoa, dar si un desert mai mult decat simpatic: budinca de quinoa cu fructe.

Va las retete aici, sa va bucurati de ele:

Salata cu quinoa

Ingrediente:

  • 2 maini baby spinach

  • ½ ardei gras verde/galben

  • ½ ardei gras rosu

  • 1 ceapa rosie si/sau verde

  • 1 castravete

  • cateva rosii cherry

  • 100 gr quinoa (fiarta dupa instructiunile de mai sus)

  • ulei de masline

  • sucul de la o lamaie sau de la jumatate (depinde de gust)

  • sare de Himalaya

Mod de preparare:

Bineinteles ca este ataaat de simplu: tocam ceapa, castravetele, ardeiul rosu si galben, le amestecam cu spanacul si rosiile cherry. Adaugam quinoa fiarta, lamaie, sare si ulei de masline! Minunat, nu? 🙂

Puteti folosi absolut orice alta leguma sau dressing, ba chiar mai puteti presara pe deasupra si semintele voastre preferate.

Sa va bucurati de gust!

salata quinoa spanac

Budinca de quinoa cu fructe

Ingrediente:

– 2 cani lapte de migdale/cocos/soia sau oricare va place

– 1 cana quinoa

– sirop de agave dupa gust

– 1 pastaie vanilie

– ½ lingurita scortisoara

– o mana fructe de padure

– 1 banana

Mod de preparare:

  • Punem laptele pe foc impreuna pastaia de vanilie. Cand a inceput sa dea in clocot, micsoram flacara aragazului si pune quinoa. Lasam 20-25 min, amestecand din cand in cand.

  • Dupa ce luam de pe foc, adaugam si siropul de agave dupa gust, depinde cat vrem sa fie de dulce.

  • Punem budinca in boluri sau in pahare si servim cu orice fructe dorim. Eu am facut un mic sos din fructele de padure congelate si am adaugat felii de banana.

budinca quinoa

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s