Inspiratia zilelor ploioase – Supa crema de naut

In ultimele luni am facut o adevarata obsesie pentru supele crema, care nu-mi lipsesc din frigider niciodata. Odata cu vremea urata de afara, pofta de astfel de supe si ideile de alimente din care le pot face, imi vin tot mai mult si mai des in minte.

Pentru ca sunt indragostita de naut, mai mult sub forma de tocanita decat sub forma de hummus, azi am ales sa-ncerc o noua reteta: supa crema de naut, bineinteles, cu usturoi copt. 😉

Ceea ce nu stiam despre naut:

  • nautul isi are originea in Orientul Mijlociu, facandu-si aparitia ca aliment de consum in urma cu 7000 – 7500 de ani.
  • nautul, numit si fasolea garbanzo, este o sursa excelenta de fibre, vitamine B6 şi B9, acid folic, mangan, proteine si minerale precum: fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru si zinc.
  • nautul ajuta intestinele sa-si mareasca volumul, prevenind in acest fel constipatia si aparitia altor boli grave, cum este cancerul de colon.
  • India este cel mai mare producator de naut, urmata de Pakistan si Turcia.
  • nautul face parte din familia leguminoaselor, alaturi de soia, linte, mazare și fasole.
  • vitaminele din gama B, fierul si acidul folic care se regasesc in componenta nautului sunt extrem de bune pentru tratarea formelor usoare de anemie, dar si pentru prevenirea acesteia.
  • vitamina B6, ce se gaseste din plin in compozitia nautului, este importanta pentru productia de serotonina, lucru care va va ajuta in combaterea asteniei, depresiei si va va imbunatati calitatea somnului.
  • fierul pe care nautul in contine, ofera organismului uman energia de care are nevoie, iar magneziul ajuta la producerea de antioxidanti naturali, care incetineste procesul de imbatranire.

Ingrediente:

450 gr naut

1 morcov

o telina cat un ou

un cartof mic

1 lamaie

sare

Mod de preparare:

In cazul in care folositi naut normal (nu la conserva), il puneti in apa, la inmuiat, peste noapte. A doua zi, il puneti la fiert aproximativ doua ore, dupa care adaugati legumele.

Daca folositi naut din conserva, puneti mai intai doar legumele la fiert, iar dupa ce au fiert, adaugati nautul si lasati-le cateva minute.

Dupa cum v-am spus si in reteta trecuta, am inceput sa folosesc usturoiul copt la fiecare supa crema, asa ca, ungeti 5-6 catei de usturoi cu ulei de masline si lasa-i la cuptor (intr-o tava) in jur de 15 minute.

Adaugati usturoiul copt peste legume si naut si blenduiti cu blenderul de mana, ori adaugati toata compozitia intr-un blender normal. Presarati frumos pe deasupra: sare dupa gust, piper, boia dulce, un praf de turmeric si niste cimbru uscat. Blenduiti inca o data, dupa care serviti supa alaturi de crutoane. O mana de patrunjel tocat n-ar strica peste supa. 😉 Pofta buna!

supa crema de naut

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s