Supa crema de dovleac cu usturoi copt

Amintiri din copilarie legate de dovleac, am putine spre deloc. Mama nu prea se omora cu gatitul, iar cu dulciurile ori placintele, nici atat. In schimb, se scotea cu o salata orientala bunaaa, buna de tot. 🙂

Insa, de cateva luni am descoperit dovleacul si o multime retete pentru el. Am inceput usor, cu supa crema de dovleac cu usturoi copt. Cu ocazia asta am devenit dependenta de usturoiul copt, pe care-l pun la absolut orice supa crema.

Ceea ce nu stiam despre dovleac:

  • are grija de sanatatea inimii, pentru ca este bogat in potasiu si mentine un nivel normal al tensiunii arteriale.
  • pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate
  • Antioxidantii din dovleac, in special carotenoizii, au grija ca celulele pielii sa nu fie atacate de actiunea radicalilor liberi, deci sa imbatraneasca prematur sau sa sufere modificari patogene
  • aduce un aport insemnat de calciu, esential pentru sanatatea oaselor.
  • previne aparitia cancerului la plamani, sani şi prostata, acest efect protector fiind oferit de betacarotenul pe care dovleacul in contine.
  • are grija de ochi si ii protejeaza pe acestia de boli grave, datorita continutul bogat in luteina si zeaxantina.
  • o portie de dovleac gatit asigura aproximativ 20% din cele 60 de mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier.
  • Semintele de dovleac sunt bogate in antioxidantul triptofan, un aminoacid important in productia serotoniei, unul dintre hormonii care regleaza starea de spirit .

Supa crema de dovleac cu usturoi copt

Ingrediente:

  • jumatate de dovleac sau un dovleac placintar mediu
  • o capatana de usturoi
  • ulei de masline
  • o ceapa alba
  • 2 morcovi potriviti
  • supa de legume
  • sare/piper

Mod de preparare:

  1. Faci o supa de legume simpla: pui cei doi morcovi, putin telina, pastarnac si/sau albitura, jumatate de ardei gras, intr-o oala (2 l) cu putina sare.
  2. Separat, intr-o alta oala, pui ceapa tocata marunt in 2 linguri de ulei de masline. O lasi foarte putin sa se inmoaie, 2-3 minute. Adaugi imediat dovleacul taiat in cuburi potrivite. Amesteci alte 2-3 minute, dupa care pui peste supa de legume (doar zeama, plus cei doi morcovi). Acoperi cu un capac si lasi sa fiarba dovleacul in jur de 30 – 40 min.
  3. Ungi fiecare catel de usturoi (in coaja) cu putin ulei de masline, ii pui pe toti intr-o tava la cuptor, la temperatura medie si ii lasi sa se coaca frumos, in jur de 15 min O sa ai unul dintre cele mai frumoase mirosuri in toata bucataria.
  4. Dupa ce a fiert dovleacul, ori il pui intr-un blender normal, cu o cantitate potrivita de zeama (depinde de cat de groasa vrei sa fie consistenta supei), ori bagi in oala blenderul de mana si te apuci de treaba pana cand totul se transforma in supa.
  5. Adaugi cateii de usturoi copti si decojiti, sare, piper si mai blenduiesti putin.Eu am mai pus cate un praf de: boia dulce, cimbru si turmeric. In plus, am alintat-o si cu niste seminte de in pe deasupra. 

Pofta bunaaa!

2014-11-10_23.25.20

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s