Hrișca. Alimentul – vedetă al acestei săptămâni!

Confundata des cu un aliment din categoria cerealelor, hrisca este, de fapt, o planta ierboasa inrudita cu rubarba si stevia creata. Foarte populara si folosita in tari precum Ucraina, Rusia, Polonia sau Franta, hrisca este prezenta si in alimentatia romanilor, in special in zona Moldovei.

Datorita lipsei de gluten, aceasta este consumata in special de cei cu intoleranta la acest compus, dar si de persoanele care au adoptat un stil de viata sanatos.

Hrisca este bogata in vitaminele E, B1 si B2, dar si in proteine, carbohidrati, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu si fier.

20141029_184325

Beneficii:

  • protejeaza organismul impotriva accidentelor vasculare
  • mentine nivelul de glucoza in sange in limite normale
  • scade riscul de cancer pulmonar, gastric, esofagian si colo-rectal
  • scade colesterolul
  • ajuta sistemul nervos
  • tine greutatea sub control

Contraindicatii:

Persoanele care au pielea foarte alba trebuie sa evite consumul de hrisca pentru ca aceasta determina aparitia petelor rosii si a durerilor sub forma de arsuri care persista chiar si 3-4 zile. Mai exact, persoanele diagnosticate cu fagopyrism – o afectiune care consta in fotosensibilizarea acuta a pielii – nu trebuie sa consume hrisca in cantitati mari.

Foarte important: cum fierbem hrisca?

La o cana de hrisca, adaugati doua cani de apa si putina sare. Lasati sa fiarba incet, cu capac, timp de 30 – max 40 min fara sa amestecati (altfel se va face terci) pana absoarbe apa.

Pont:

Inainte de fierbere, hrisca va avea un gust mult mai bun daca o puneti 2-3 minute intr-o tigaie (fara ulei) si o lasati la foc mic, in timp ce amestecati continuu.

Hrisca poate fi consumata si gatita in foarte multe feluri. Pentru azi, in Jurnal de vegan, am ales doua retete extrem de simple si foarte bune:

Tocanita de hrisca cu legume

20141029_215822

Ingrediente:

  • 1 ceapa
  • 1 morcov mare sau 2 mai mici
  • un ardei gras rosu
  • un ardei gras verde si/sau galben
  • 1 bucatica de telina
  • 2 rosii decojite
  • 150 gr hrisca (fiarta dupa indicatiile de mai sus)
  • ulei de masline
  • cimbru
  • foi de dafin
  • sare
  • piper
  1. Tocam toate legumele. Incingem putin uleiul in vasul in care urmeaza sa facem tocanita, adaugam ceapa, o lasam 2-3 minute, adaugam pe rand: morcovul (ras sau taiat cuburi mici), ardeiul gras, telina data pe razatoare. Dupa alte 3 minute adaugam si rosiile decojite si taiate cubulete. Mai lasam 5 minute sa fiarba.
  2. Adaugam hrisca si amestecam, usor sa nu se faca terci. Punem foile de dafin si crenguta de cimbru (sau cimbru uscat). Daca simtim nevoia, putem adauga si cateva linguri de suc de rosii sau bulion (de preferat facut in casa)
  3. Lasam aromele sa se imprieteneasca 10 minute, dupa care potrivim de sare/ piper si mancarea noastra e gata!

Budinca de hrisca cu afine:

editata_hrisca

Ingrediente:

  • 100 gr hrisca fiarta
  • 200 ml lapte vegetal (de orez, migdale, soia)
  • 1 banana
  • seminte crude (floarea soarelui, dovleac, in)
  • afine (le puteti inlocui cu fructe de padure sau capsune)

Toate ingredientele se introduc in blender si se mixeaza pana capata consistenta unei budinci.

Pofta buna! 🙂

Surse:

http://www.doctor.info.ro

http://www.prodieta.ro

http://www.bioaddict.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s